Qui som

Som un grup de treball de l'ICE de la URV, format per professores de Llengua i literatura catalana i castellana de diferents instituts de les comarques de Tarragona.
Implicades en la nostra tasca professional, des de sempre ens ha interessat trobar les relacions, els lligams, entre les diferents formes de creació, així com esperonar en el nostre alumnat aquest interès: fent-los participar de la tasca creativa tot treballant els vincles entre les seves diverses manifestacions.
Pensem que no es pot entendre la literatura com un exclusiu exercici memorístic de dades i noms, sinó que els textos dels escriptors i escriptores han de servir com a models per ser imitats, contrastats, interpretats i, sobretot, ser transmesos amb amenitat, tot plegat amb la intenció de fer sorgir l’escriptor –discret o magnífic- que cadascú porta en el seu interior.
Seguint amb la mateixa línia, som molt conscients que la literatura no pot ni ha de ser estudiada aïlladament, sense fer-ne entendre les relacions amb els altres vessants de l'art (la pintura, la música, el cinema, la fotografia...) i, de manera molt especial, en tant que n’ha esdevingut una de les manifestacions modernes, la cuina.
Les noves tecnologies (les TIC i les TAC) no ens allunyen necessàriament dels textos literaris. Al contrari: ben emprades i dosificades ens permeten, de forma engrescadora i amena, no només apropar-nos als textos, sinó també establir-hi connexions i proximitats (entre imatges i textos, entre textos i música, amb enllaços de subtil complexitat, etc.) que proporcionen uns resultats més complets i atractius.
Tenim també en compte que cal fomentar la presa de consciència del propi cos en els adolescents i que, en això, l'alimentació equilibrada i saludable hi juga un paper cabdal. Una manera d'impulsar aquest aprenentatge passa pel coneixement de l'entorn cultural: els productes de l’entorn geogràfic, la seva gastronomia, els costums i les tradicions..., en definitiva: la literatura.
I és que la literatura i la cuina poden unir, en dolça mixtura, tots aquests elements que, de mica en mica, a foc lent, els nostres alumnes aniran assolint, mesclant-los, gaudint de la bellesa i l’originalitat de les obres d'escriptors i escriptores d'arreu de la Mediterrània i d’altres indrets, i, alhora, fruint i fent gana amb els productes que la terra, rica i variada, tan fecunda, ens ofereix. Al capdavall, el fet de conèixer els altres pobles amb els quals compartim un mateix mar o aquells amb qui el decurs de la història ens ha relacionat, aprendre i descobrir el devessall de trets culturals i tradicionals d’aquí i d’allà, afavorirà que entenguin la importància de treballar per la construcció d'una societat plural i més culta.
Per a què?
Aquests blocs poden ser moltes coses. Però, sobretot, són una eina de treball, amb múltiples possibilitats pedagògiques a diferents nivells. I són, també, un recull de materials que mostren la relació entre la cuina i la literatura.
De la literatura a les cuines vol ser una mostra de tot allò que, entre llibres i cassoles, anem cuinant, bé els textos pròpiament literaris, bé altres recursos com ara vídeos, pintures o fotografies. És a dir, les diferents manifestacions artístiques de l'ésser humà unides mitjançant l’art de la cuina. De la literatura a les cuines aplega una sèrie de blocs, tots ells amb el vincle comú de la literatura i la cuina, però amb uns trets propis cadascun.
És un projecte global que té una clara vocació didàctica, perquè vol ser una eina útil tant per als docents com per a l’alumnat a l’hora de proporcionar un ampli ventall de textos literaris relacionats amb la cuina. Tanmateix, no n’obvia el vessant lúdic i, per descomptat, contribueix al desenvolupament del gust per la lectura.
De la literatura a les cuines de la Mediterrània fa referència directa a la cultura gastronòmica i literària al voltant del Mare Nostrum.
Entre libros y pucheros ofereix la mateixa idea, però partint de la riquesa dels textos d`autors castellans i hispans. De resonancias teresianas, nace con la intención de mostrar texto de la literatura española relacionados con la cocina, sea porque muestran costumbres gastronómicas, se refieren a algún alimento o, simplemente, ponderan el buen yantar. La literatura española está llena de textos que huelen y saben a cocina. Desde una taza de chocolate, hasta la olla podrida, desde las pepitorias hasta los duelos y quebrantos, pasando por una serie de referencias que nos hacen la boca agua y nos evocan autores fundamentales.
El bloc que aplega la trilogia Oli, pa, vi se centra en els productes estel·lars de la cuina Mediterrània. És un complement indispensable del bloc De la literatura a les cuines de la Mediterrània, perquè és fruit de la constatació de la quantitat i varietat de textos literaris generats al voltant d’aquests productes que representen la base de l’alimentació de la dieta mediterrània. Per això, hi ha exclusivament referències de diferent tipologia artística que, d’una manera o altra, hi tenen una relació.
Viure la literatura és una exposició dels treballs i idees de les impulsores i creadores d’aquests blocs en relació a la literatura. És el bloc del Grup de Treball de l’ICE de la URV en què mostrem les activitats dutes a terme en els cursos i tallers que impartim i que posem a disposició de les persones que hi participen perquè tinguin a l’abast el material presentat i desenvolupat (models de fitxes, PPT, bibliografia, pàgines web, etc.) i, també, perquè hi puguin fer les seves suggerències i aportacions.
Hi trobareu:
- textos de diferents autors i autores de molts països de la zona mediterrània, d'èpoques, gèneres i corrents artístics ben diversos,- imatges fixes (pintures, fotografies) i en moviment (seqüències de pel·lícules i d'altres audiovisuals),- enllaços amb webs útils sobre tot el que té a veure amb el món mediterrani,propostes d'activitats.- Enllaços als nostres blocs d'aula.
De la literatura juvenil a les cuines és el "fill" estimat d'un bloc mare , "De la literatura a les cuines de la Mediterrània".  Per què aquest bloc? Pot ser no podem donar una sola resposta. Podem trobar diferents explicacions:

1. Aquest bloc vol ser una eina que motivi la lectura, que mostri diferents textos, pensem que atractius, per engrescar els lectors, nois i noies, nens i nens, grans i petits, a buscar l`obra general i llegir-la.2. Per una altra banda, donarà, de mica i mica, un ventall ampli d`escriptors i escriptores per tal de que es conegui i apreciï la literatura infantil i juvenil, de vegades menyspreada.3. L`eix temàtic, la cuina, ens portarà per diferents pobles i cultures i es estimularà la curiositat i les ganes de conèixer aquests altres llocs i aquests altres formes d`alimentar-se, a la vegada que ens farà ser més respectuosos.4. El bloc té també una finalitat pedagògica, perquè vol donar eines al professorat per tal de que pugui preparar les seves classes, amb un material nou, bonic i actual (per això també volem oferir propostes didàctiques que serveixin com a exemples).5. La finalitat lúdica que em deixat pel final no és la menys important, en absolut, perquè la lectura, de vegades, no ha de tenir cap altra intenció que passar una bona estona; ara bé, si ens fa pensar i reflexionar, també ens ajudarà a créixer i a madurar.6. A més, amb les imatges, la música, les reproduccions de quadres... el bloc presenta un caire interdisciplinar, pensem, que força interessant.Així, doncs, us convidem a que viatgeu cap un món ple de sentits, de flaires, d`aliments, de cultura i de tradicions... i, per suposat, si algú ens vol fer arribar alguna proposta, l`agrairem!

Us indiquem com podeu contactar amb nosaltres:
Beatriz Comella (coordinadora): beacdorda@gmail.comIsabel Castro: mcastro8@gmail.comFina Masdéu: fina.masabr@gmail.comAnabel Sáiz: anabel@tinet.cat

Joaquín Sorolla. Niños en la playa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ENGRANDEIX EL TEXT