jueves, 29 de agosto de 2013

L`alcohol també és una droga

Zaragoza. Cincomarzada 2010
-L`alcohol també és una droga.
Sembla que s`adona que la Paula li fa d`interlocutora.
-No ho comparis! D`alcohol, en pot comprar a qualsevol lloc i per quatre cèntims. I d`una manera ben legal.
-No creus que encara és pitjor?
-Nena! Segons com t`ho miris potser sí, però no pas per això hem de sortir tots alcohòlics. Tots bevem vi, més o menys, i no ens fa mal a tots!
-Però jo ho veig molt semblant. Per a molts és dependre d`una cosa de la qual no es poden estar i que els perjudica la salut i el cervell.
-Jo recordo que de petita em donaven pa amb vi i sucre per berenar, i el dia que el xopàvem bé ho veia tot de color de rosa. “Ha! Ha!” –És el primer cop en tot el dia que riu-. També era molt corrent que ens donessin vi de quina quan no teníem gana i, ja de més grans, quan teníem una regla dolorosa, la mare ens feia prendre un sucre ben xopat amb licor…
-Ben mirat, el més estrany és que no hi hagi més alcohòlics!
-Però no ho som pas tots, et torno a dir! Això vol dir que no devia ser pas tan dolent!
-Més aviat penso que tots els que hi podien tenir tirada s`hi deurien tornar, ja que per manca d`ocasió no quedarien pas!
-I ara? Què me`n dius, d`ara? A cada moment fan anuncis de vins, xampanys i cerveses per la televisió; les tanques publicitàries estan plenes de marques de whisky i conyacs, i a cada porta hi ha un bar. Abans si et donaven una mica de vi a l`hora de dinar, tot s`acabava en això, però ara te`n fan propaganda a cada moment. Contínuament t`estan diens que si beus una determinada beguda seràs més guapo, tindràs més èxit, faràs com els rics…

PALOMERAS, Daniel: El meu germà, Barcelona, Baula, 1996, La llum del far, 5, p. 51
Text en PDF
  • L'alcohol treu el fred: Pregunta amb resposta (PAR) sobre la creença equivocada que beure alcohol fa que no es tingui tant fred. També explica altres inconvenients provocats per la ingesta d'alcohol. Conté un enllaç a la Guia de Salut per a joves. 
  • Toxicomanies: Pàgina web sobre toxicomanies amb informació i enllaços a altres pàgines sobre l'alcohol, el tabac i drogues en general. 
  • Salut! Prevenir el consum abusiu d'alcohol: Els professionals sanitaris del programa "Salut!" alerten, en aquest capítol, de les conseqüències negatives que té per a l'organisme el consum excessiu d'alcohol. El consum d'alcohol és un element totalment integrat en la vida quotidiana. Bevem vi, cervesa, licors o destil·lats tant per celebrar un petit o gran esdeveniment com per acompanyar els àpats. Oblidem, però, que el consum continuat i en excés d'alcohol és la causa de moltes malalties greus perquè la seva toxicitat afecta òrgans tan vitals com el fetge, el cor o el cervell. 
  • Servei tractament d`alcoholisme

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ENGRANDEIX EL TEXT